Stork Denge Testi
Hedef: Statik denge becerisini ölçmek.
Uygulama: Çıplak ayak ile sporcu eller belinde iki ayak üzerinde pozisyon alır. Vücut dik, pozisyon karşıya doğru ve ölçüm yapılacak bacak, diğer bacağın diz kapağı üzerine konur. Komut ile yerdeki ayağın topuğu havaya kaldırılır ve süre başlatılır.
Testi bitiren durumlar:
- Ellerin belden ayrılması.
- Ayağın dizden ayrılması,
- Topuğun yere değmesi,
Yukarıdaki durumlarda süre durdurulur.Test her iki bacak içinde uygulanır ve kayıt edilir.
BLIND STORK TEST
Hedef: Derin duyu algısı- propriosepsiyon yetisini ölçmek.
Uygulama: Kişinin vücut pozisyonu dik, tek ayak yerde ayak tabanı tam olarak yerde ve gözler kapalıdır. Eller belde durur. Diğer ayak yerdeki bacağın dizi üstünde durur. Test 3 kez her bacak için uygulanır.
Testi bitiren durumlar;
- Ellerin belden ayrılması,
- Ayağın dizden ayrılması,
Yukarıdaki durumlarda süre durdurulur. Test her iki bacak içinde uygulanır ve kayıt edilir.
Puanlama test hassasiyeti açısından çok önemlidir. Stork test özellikle sezon başı, sporcular için saha şartlarında pahalı ekipmanlar olmadan yapılabilecek pratik bir testtir. Aynı zamanda bireysel antrenörler ve fitness eğitmenleri için de gymde uygulaması kolaydır.
Ayrıca iki bacak arasındaki denge ve derin duyu algısı farklarını hesaplayabilir ve yaralanmalardan sporcularınızı koruyabilirsiniz. Örneğin sol bacağın sağ bacağa farkını bularak bu farkı minimize etmek test sonrası daha kolay olacaktır.
Sportif yaralanmaları önlemek için fazla pahalı eğitimlere gidemiyorsanız bu yöntemler emin olun popüler yöntemlerden aşağı kalmaz. Yeter ki nereye, ne zaman bakmanız gerektiğini bilin.