instagramInstagram

Suplementler zararlı mı ?

blog-topic

Bir besin destek ürünü kullanırken ilk sorulması gereken soru yararlı mı ? değil zararlı mı ? olmalıdır. Çünkü bu tür ürünler toksik, kanserojen, veya dopingli madde içerebilir.

Hemen çalışmalara göz atalım. Yapılan çalışmada 21 farklı marka, 17 farklı internet sitesinden sipariş edildi 66 ürün laboratuvarda incelenmiş. 25 üründe tanımlanamayan doping maddelerine rastlanıldığı belirtilmiş.

‘’Stimulantlar, Oksilofrin, beta 2 Antagonistler, beta blockerlar tespit edilenler’’.

Bu araştırmalar, supplementler web sitelerinden ve diğer supplement mağazalarından alınan ürünler incelenerek, özel olarak belirtilmemiş maddelerin varlığı araştırılıyor. 30 farklı Suplement ve ergojenik yardım içeren ürün, kategorize edilmeden detaylı bir laboratuvar testine giriyor..

Ürünlerin iddiaları , kategorileri ?

Hormonları regüle etmek, yağ yakımını arttırmak ve forma sokmak. Kas artışı sağlamak.

Gelen sonuçlar çarpıcı, zararsız kabul edilen bazı maddelerin, günlük maksimum alınması gereken miktarın 2 ile 44 kata kadar fazlasını içerdiği görülüyor.

Peki bu maddeler ve özellikleri nelerdir ?

Beta-2 agonist, beta blockerlar, broşları genişleten bir astım ilacıdır. Tansiyonu, epinefrin seviyesini düşürerek antrenman süresini uzatmak ve kas yıkımını önlemek için kullanılır.

Oksilofrin, amfetamindir, metabolizmayı hızlandırır. Kalp üzerinde etkilidir.

Metilfenetilamin, psikiyatristlerin tavsiye ile kullanılabilcek hiperaktivite bozukluğu içeren yapısı kokaine benzeyen ilacın etken maddesidir.

Fenetilamin amfetamin tarzı psikoaktif uyarıcıdır.

Androsten, testosteron dönüşen öncü bir androjenik bir steroid.

Higenamin bitkisel veya sentetik kilo verdiren ürün. yan etkileri hala araştırılıyor.

Bisoprolal betabloker, kalp yetmezliğinde kullanılır.

Hinegamin, sanayide kullanılan boya inceltici.

related-img

Sonuç olarak, satılan sporcu besin takviyeleri, hala beyan edilmemiş doping maddeleri içermektedir. Bu tür ürünlerin önceden belirlenmiş kullanımının yanlışlığı, kasıtsız doping ihlalleri, güvenilirliği kanıtlanmamış ürünlerin katılması, genel sağlık riskleri oluşturabilir. Sporcuları doping testinde kariyerlerini sonlandıracak sonuçlarla yol açabilir, bunu geçmişte sık sık gördük.

Sağlık için egzersiz yapanlar da ise sonuçlar ne olur ? Ucu açık bir soru.

Fatih Özkan.

Journal of Sports Science and Medicine (2021) 20, 328-338 http://www.jssm.org DOI: https://doi.org/10.52082/jssm.2021.328