Foam Roller Ve Etkileri

Antrenman sonunda foam roller ile myofascial release uygulamaları son zamanların popüler uygulamalarından. Etki mekanizmalarını bilmeden sadece sonuçları göz önüne alarak yıllardır uygulanıyordu. Eski uygulamalarda oklava, merdane ve davul bagetleri kullanılıyordı. Şimdilerde roller ve fizyoterapistlerin metal aletleri bunların yerini aldı. Uygulama yöntemi konusunda henüz üzerinde uzlaşılmış bir yöntem yok. Yapılan çalışmalara bir göz atalım.

Roler ile Hamstinge Yapılan Uygulamaların, Sit-And-Reach Hareket Açıklığına 5 Saniyeden 10 Saniyeye Kadar Olan Etkileri.

Çalışmanın amacı; Roller ile masajın esnekliğe ve kas hareket açıklığına etkisi. Esneklik ve hareket açıklığını (r.o.m.) geliştirmek amaçlı kullanılıyor. Amaç roller masajın alt ekstremite ve hamstringe akut etkilerini belirlemek.

Metod; 7 erkek ve 10 kadın a 4 farklı roler masaj sistemi uygulanmış. 1 set 5sn, 1 set 10sn, 2 set 5sn ve 2 set 10sn.
Tahmini roller basıncı 13 kgs ve dakika teması 120. 9 kişi( 3 kadın ve erkek) kontrol grubu olarak kullanılmış. Akabinde sit and reach test uygulanmış. Sit and reach test maksimum erişilen noktadan önce ve sonra uygulanmış.

Sonuçlar: roller ın akut etkisi esnekliğe %4,3 lük pozitif bir etki sağlamış. Yaygın kanı 10 saniyenin 5 saniye roller dan esnekliğe daha yararlı olduğu yönünde fakat bunu kanıtlayacak bir sonuç bulunamamış.

Tartışma: Roller masajının esnekliği arttırmada belirli bir pozitif efekti mevcut değil. Diğer yöntemlerden daha fazla bariz bir fark yaratmıyor. Uzun süren araştırmalar yapılması gerek.

Foam roller ile uygulanan ‘myofascial release’ tekniğinin kan akışı üzerindeki etkileri , roller uygulamalarının kas, tendonlarda toparlanmayı hızlandırdığı biliniyor. Bunu sağlayan mekanizmayı roller ın nasıl uyardığı ve fonksiyonu araştırılmış. Kendi kendine uygulanan roller ın tansiyona, nabıza ve kan akışına etkisi incelenmiş.

Uygulanmadan 30 dk önce testler yapılmış. Nitrik oksit seviyesine ayrıca bakılmış. Kontrol grubu ayrıca ölçülmüş. Uygulama addüktörler, quadriceps, iliotibial band, trapezius kaslarına uygulanmış. Roller kişinin kendi kilosu ile öne arkaya salınım şeklinde belirli bir bölgeye uygulanmış.
Roller uygulamasında beklendiği uygulanan bölgede kanlanmanın arttığı, nitrik oksit seviyesinin arttığı ve arteriyel sertliğin azaldığı görülmüş.
Arteriyel sertlik azalmış, arteriyel sertlik damar esnekliği ve kardiyovasküler risk faktörleri göstergeleri arasındadır.
Plazma niktrik oksit seviyesi: Kan damarlarını genişletici özelliğe sahip bir sinyal molekülüdür. (Vazodilatasyon).

Roller uygulamalarında kesin doğru bir yönem şuan için belli değil fakat hangisinin daha faydalı olduğunu ve etki mekanizmalarını artık biliyoruz.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679629/
http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2014/01000/Acute_Effects_of_Self_Myofascial_Release_Using_a.9.aspx