Maksimal kuvvet çalışmalarının dinlenik vücuda uygulanması gerektiğini herkes bilir. Yorgunluk mekanizmalarının sadece enerji depoları üzerinde etkili olmadığını ve metabolik artıkların sinir sistemini baskıladığı biliniyor. Bu baskılama ise, istemli maksimal kasılmaları engelliyor.
Yorucu bir antrenman sırasında alınan karbonhidrat bu mekanizmayı bozabilir mi ve biz maksimal kuvvet çalışmaları antrenman sonunda yapabilirmiyiz ? Bunun cevabı arandı.
Giriş; Karbonhidrat yüklemesinin merkezi sinir sistemi üzerinden kasılma şiddetini tekrar arttırıp arttıramayacağına ilişkin bir çalışma yapıldı.
13 leg ekstensörleri (leg ext.) test edilerek, 2 grup halinde değerlendirildi.
Kişiler maksimallerinin %50 si ile yoruluncaya kadar bir program izlediler. Bacak çalışmaları buna dahil. Programı takiben bir grup karbonhidratı sıvı şekilde alırken diğer grup placebo aldı.( %8maltodextrin)
Sonuç; Maksimal istemli kasılma (mvc) 5dk lık egzersiz sonucu direk azaldı. Bu azalma 2 grup arasında bir fark gözetmedi.
Burada kasılma tork gücü, kasılma gevşeme oranları, tepe tork gücü herhangi bir şekilde karbonhidrat alımından etkilenmedi.
Farklı çalışmalarda buna benzer sonuçları buna benzer. Merkezi sinir sistemini karbonhidrat alımı ile uyarmak ve buna bağlı maksimal kasılmayı yorucu bir antrenman sonrası etkilenmeden yapmak bu yolla mümkün görünmüyor.
Maximal voluntary contraction;
Basit anlamda kuvvetin ölçümüdür. Eklem etrafındaki hareketin hızını ve bu yolla istemli maksimal kasılma sonucu üretilen gücü ölçmeyi ifade eder. Kuvvet veya güç içinde kullanılabilir. İstemli maksimal kasılmayı %’lik dilimleri ile ifade etmeyi kolaylaştırır.
Formülü %mvc=100%x (güçveya hareket)/mvc ‘dir.
Daha detaylı bilgi için link aşağıda.
http://personal.health.usf.edu/tbernard/HollowHills/SMWDesignM20.pdf
https://www.readbyqxmd.com/read/29334582/carbohydrate-mouth-rinsing-does-not-prevent-the-decline-in-maximal-strength-following-fatiguing-exercise